24 februari, 2007

Besiktningen

Banken på förmiddagen, snabb lunch på stan och så bussen till aglaiavägen.

När vi kom dit var besiktningsmannen redan där. Vi med fick kaffe och bulle. Genomgång av årtal och papper under fikat. Fick reda på att I ägt huset sedan 1972. 1982 flyttade Vivan in. Innan 1972 hade I hyrt lägenhet i huset som då ägdes av kompanjonen till I. Sedan är det ju så att bara för att man bott någonstans i 25 år så behöver man ju inte ha koll på vilka renoveringar eller annat som är gjort, eller elförbrukning eller kostnad för annan drift *ler*
Ner till källaren först:
Fuktmätare gav utslag ut på väggen mot vägen. Besikningsmannen tyckte vi skulle passa på när de gräver upp för fjärrvärmen. Passa på att be dem lägga något dräneringstjohej utanför.
Panel på källarväggar gillade besiktningsmannen inte. Den kunde skapa fuktskador i onödan. Men om man måste klä in väggar så är det kakel som gäller.
Nästa källarproblem var taket i tvättrummet. Eftersom det är en altan ovanför så är det den som gör att det inte andas.
Sedan övervåningen:
Tittade på kök, badrum, balkong. Inga fel. Mer än att ju badrummet behöver viss renovering. Vivan undrade om jag vill ha de två extrasängarna som står där och det hade ju varit toppen!

Trappan gillade han, balkongen var OK, rummen där uppe med. Men med varning för vad man skulle kolla noga på när det gällde badrummet. Kunde bli fuktskada från golvbrunn osv.

Upp på vinden sedan. Ingen ståvind direkt utan bara isoleringsvind. Det ville säga inte heller en förvaringsvind :-) Den såg bra ut och bra tilläggsisolerad med. Han kunde också visa på hur ventilationsluckor tapetserats över. Troligen på grund av att de bildar kalldrag. Bättre med ventilation vid fönster.
Och så nedervåning:
Nedervåningen är ju densamma som där uppe men med öppen spis och lite mer slitage eftersom det är där de bott. Där finns också extra väggen i vardagsrummet, lite annorlunda badrum samt öppna spisen. Utång till altanen. Den kollade han noga på med tanke på skadorna på taket i källaren. Där ligger vackert Höganäsklinkers men det enda rätta för att rädda skulle vara fuktspärr och sedan trätrall. Inte så fint men ingen fukt i källartaket.


nere är badkar och tvättho vackert mintgröna!
Ute i trädgården kunde han titta på fasaden och fönstren. Han gick med kniv och petade mellan stenarna. det verkade vara en bra fasad och gediget byggt tyckte han. Även om marken var täckt av snö så berättade han om grund och annat. Men taket fick vänta. Det får bli när snön är borta.
******************************
Summa summarum sa mannen att det inte fanns några okalkylerabara risket med att köpa huset. De kalkylerbara innefattade dräneringen, kallvattenrör samt takpapp. Normalt underhåll menade han. Men han hade ju inte kunnat se taket!

Inga kommentarer: